Ιστορία του Συλλόγου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

   Ο πολιτιστικός σύλλογος « Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους της πόλης των Ιωαννίνων με έτος ίδρυσης το 1957 και περιοχή δράσης τη συνοικία Καλλιθέα στα Ιωάννινα.
      Η περιοχή της συνοικίας «ΚΑΛΛΙΘΕΑ» ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, μετά τα Σαράντα Σκαλιά επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ξεπερνάει τον αμυγδαλεώνα των αδελφών Γκιζά στη σημερινή Λεωφόρο Μακρυγιάννη. Η ανοικοδόμηση γύρω από την Λεωφόρο Δοσιθέου Φιλίτου, σημερινή Μεγάλου Αλεξάνδρου, έδειχνε πως η περιοχή θα αποτελούσε συνέχεια της πόλης των Ιωαννίνων. Στις 12 Ιουνίου 1957 με πρωτοβουλία των κυρίων Σπυρίδωνα Κωστή, Δημητρίου Αγγέλη, Ιωάννη Τζιμογιάννη-Μάμαλη και Καπέρδα, κατοίκων της περιοχής, ιδρύεται ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΛΛΙΘΕΑ». Σκοπός του συλλόγου ήταν η περιβαλλοντική διαμόρφωση της περιοχής με κήπους και πάρκα, η ανέγερση εκκλησίας και σχολείου καθώς  και  πολιτιστική δραστηριότητα με συμμετοχή των μελών του Συλλόγου. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποτελούσαν οι Σ. Κωστής πρόεδρος, Ι. Κουμέλης αντιπρόεδρος, Ι. Τζιμογιάννης-Μάμαλης γραμματέας, Μ. Μέλος ταμίας και Δ. Ζώης μέλος.
      Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του συλλόγου που η περιοχή ήταν σε πλήρη οικοδομική ανάπτυξη, ο σύλλογος της γειτονιάς μας με τις παρεμβάσεις του κατάφερε να απομακρυνθούν από την περιοχή τα λυόμενα που είχαν τοποθετηθεί για τη στέγαση οικογενειών κατά την περίοδο του εμφυλίου και πλέον είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης ,φρόντισε για την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση  καθώς και για την επέκταση των τηλεφωνικού δικτύου στην περιοχή. Η επισκευή των δρόμων και των πεζοδρομίων της γειτονιάς και η δενδροφύτευση τους με τη βοήθεια του Δ. Τσούκαλη μέλους του συλλόγου και υπαλλήλου του Δήμου Ιωαννιτών, ήταν αποτέλεσμα  των ενεργειών του συλλόγου.
     Εκείνα τα χρόνια λοιπόν με πρωτοβουλία  του συλλόγου κατασκευάστηκε το εικονοστάσιο των Δώδεκα Αποστόλων το οποίο βρίσκεται στην αρχή της Λεωφόρου Μακρυγιάννη σε χώρο που παραχωρήθηκε από τους αδελφούς Γκιζά. Η οικονομική ενίσχυση του συλλόγου στην κατασκευή της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων- Αγίου Σεραφείμ ήταν σημαντική ενώ η πρόσβαση σε αυτή από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου υπήρξε εξ ολοκλήρου έργο του συλλόγου και συγκεκριμένα του κ. Λεωνίδα Παπαζώη,  μέλους του συλλόγου.
     Παράλληλα και  οι πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου ήταν αρκετές. Πραγματοποιήθηκαν εκδρομές σε πολλά μέρη της Ηπείρου και οργανώθηκαν συνεστιάσεις-χοροί για τη διασκέδαση των μελών με συνοδεία πάντα από το γνωστό στην περιοχή των Ιωαννίνων συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής τα ΤΑΚΟΥΤΣΙΑ με κλαρίνο τον Γρηγόρη Καψάλη.
         Το 1980 δημιουργήθηκε επίσης στην περιοχή ο ''ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ'' από τους νέους της γειτονιάς...Στις δραστηριότητες του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ήταν η δημιουργία και λειτουργία χορευτικού τμήματος, εκδρομές, ετήσιοι χοροί, χειροτεχνίες από τους νέους-μελή του Συλλόγου, διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Αγ. Απόστολων με συμμετοχή Χορευτικών Ομάδων της πόλης των Ιωαννίνων, κ.λ.π...
           Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, όπως ήταν η πρώτη ονομασία του Συλλόγου έμεινε αδρανής για 25 χρόνια. Όμως από τον Απρίλιο του 2014 και μετά από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε και με την συμμετοχή των πρώην μελών του ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ λειτουργεί πλέον με την νέα του ονομασία ως ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ''Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ'' ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
              Σκοποί του Συλλόγου μετά την επαναδραστηριοποίησή του είναι η συνένωση των κατοίκων της περιοχής, συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων και η κοινωνική προσφορά στην γειτονιά της Καλλιθέας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργήθηκε και πάλι το χορευτικό τμήμα με υπεύθυνη διδασκαλίας παραδοσιακών χορών την Βαρβάρα Σακούλη και πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί Τμήμα Χορωδίας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Χρήστο Οικονόμου.
       

Το πρώτο προεδρείο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ήταν:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φωτεινή Στεργίου
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέτρος Καππάς
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βαρβάρα Σακούλη
ΤΑΜΙΑΣ: Μιράντα Βλάχου
ΜΕΛΟΣ: Σπύρος Βλάχος
ΜΕΛΟΣ: Ιωάννης Κέντρος
ΜΕΛΟΣ: Δημήτριος

           Μετά τις προστάτες Εκλογές η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μιράντα Βλάχου
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αικατερίνη Τζιμογιάννη,
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βαρβάρα Σακούλη.
ΤΑΜΙΑΣ: Κων/νος Κόλλιας.
ΜΕΛΟΣ: Φωτεινή Κέσκου
ΜΕΛΟΣ: Σπύρος Βλάχος
ΜΕΛΟΣ: Κων/νος Ζαχαριάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου